fbpx

Wild kijken op de Veluwe per auto: Een onvergetelijke ervaring!

De Veluwe, een van Nederlands grootste en meest diverse natuurgebieden, biedt een fantastische kans om wilde dieren te spotten vanuit de auto. Of je nu een doorgewinterde natuurliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een leuk uitje met het gezin, wild kijken op de Veluwe biedt voor ieder wat wils.

 

Wat is wild spotten op de Veluwe?

Wild kijken is het observeren van wilde dieren in hun natuurlijke habitat, zonder de dieren te verstoren. Het draait om het ervaren van de natuur op een respectvolle manier, waarbij geduld en stilte essentieel zijn om dieren te kunnen spotten.

Waarom de Veluwe een ideale locatie is voor een wildexcursie

De Veluwe is een van de grootste natuurgebieden in Nederland en biedt een unieke mix van bossen, heidevelden, en zandverstuivingen. Deze variatie in landschap maakt het een perfecte plek voor een breed scala aan wilde dieren om te leven en gedijen.

 • Uitgestrekte natuur: Met meer dan 1.000 vierkante kilometer aan natuurgebied, biedt de Veluwe voldoende ruimte voor dieren om zich vrij te bewegen.
 • biodiversiteit: Het gebied is de thuisbasis van een diverse fauna, waaronder edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen, en talloze vogelsoorten.
 • Beschermde gebieden: Grote delen van de Veluwe zijn beschermd als nationaal park, wat zorgt voor een veilige en ongestoorde omgeving voor de dieren.

Dieren die je kunt zien wanneer je met de auto op pad gaat

Tijdens een wildkijkervaring op de Veluwe kun je veel verschillende dieren spotten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten die je kunt zien:

 • Edelherten: Deze majestueuze dieren zijn een van de meest iconische bewoners van de Veluwe. Herten spotten op de Veluwe lukt het beste tijdens de bronsttijd in de herfst.
 • Wilde zwijnen: Deze dieren zijn zowel overdag als ’s nachts actief en kunnen vaak worden gespot terwijl ze in de grond wroeten op zoek naar voedsel.
 • Reeën: Kleinere en sierlijker dan edelherten, reeën zijn vaak te zien in open velden en langs bosranden.
 • Vossen: Hoewel schuw, kunnen vossen soms worden gezien tijdens de vroege ochtend of late avond als ze op zoek zijn naar voedsel.
 • Vogels: De Veluwe herbergt een breed scala aan vogelsoorten, van roofvogels zoals buizerds en haviken tot zangvogels zoals de roodborst en de merel.

Door de diversiteit en het rijke ecosysteem biedt de Veluwe een ongeëvenaarde ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in het observeren van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. Een wildexcursie op de veluwe is een unieke manier om dichter bij de natuur te komen en de schoonheid van het Nederlandse landschap te waarderen.

De beste tijden en locaties voor een wildsafari

De beste tijden van de dag

Om de kans op het spotten van wilde dieren te vergroten, is het belangrijk om op de juiste tijdstippen op pad te gaan. Wilde dieren zijn namelijk niet altijd actief en laten zich vaak alleen zien op bepaalde momenten van de dag. De tijdstippen met de meeste kans op het spotten van dieren zijn:

 • Vroege ochtend: Net na zonsopgang zijn veel dieren actief en op zoek naar voedsel. Dit is een uitstekende tijd om herten en wilde zwijnen te spotten.
 • Late avond: Rond zonsondergang worden dieren weer actief. Deze periode biedt ook een goede kans om roofdieren zoals vossen te zien.

Specifieke locaties binnen de Veluwe

De Veluwe heeft verschillende gebieden waar de kans groot is om wilde dieren te zien. Hier zijn enkele van de beste locaties om te bezoeken:

 • Nationaal Park De Hoge Veluwe: Dit is een van de bekendste en grootste natuurgebieden op de Veluwe. Hier kun je edelherten, reeën en wilde zwijnen tegenkomen.
 • Deelerwoud: Dit gebied is minder bekend, maar biedt een uitstekende kans om herten en vossen te spotten, vooral tijdens de rustige ochtend- en avonduren.
 • Het Speulder- en Sprielderbos: Bekend om de ‘dansende bomen’, dit bosgebied biedt ook een goede kans om wilde zwijnen en reeën te zien.

Dus wees goed voorbereid, want als je op de juiste tijden en locaties de Veluwe bezoekt, kun je optimaal genieten van het wild kijken op de Veluwe!

Wild spotten in de natuur van de Veluwe

Wat is een wildsafari?

Een wildsafari op de Veluwe is een spannende manier om de natuur te verkennen en wilde dieren te observeren vanuit het comfort van je eigen auto. Tijdens een wildsafari rij je door verschillende landschappen zoals bossen, heidevelden en zandverstuivingen, terwijl je op zoek gaat naar dieren zoals herten, wilde zwijnen en vossen.

Voordelen van een wildsafari met de auto

 • Comfort en gemak: Het rijden in een auto biedt comfort en beschermt je tegen de elementen, zoals regen en kou.
 • Veiligheid: Wilde dieren voelen zich vaak minder bedreigd door auto’s dan door mensen te voet, waardoor je dichterbij kunt komen zonder ze te storen.
 • Toegankelijkheid: Een wildsafari per auto is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fysieke capaciteiten, waardoor het een inclusieve activiteit is.

Nadelen van een wildsafari met de auto

 • Beperkte bewegingsvrijheid: Je bent beperkt tot de paden en wegen die toegankelijk zijn voor voertuigen, wat sommige delen van de natuur ontoegankelijk maakt. Gelukkig zijn er veel plekken in de Veluwe waar je de auto kunt parkeren om verder te wandelen.
 • Milieu-impact: Autorijden in natuurgebieden kan invloed hebben op het milieu, dus het is belangrijk om verantwoord te rijden en de regels van het park te volgen.

Wildexcursies op de Veluwe: zelfstandig of met gids?

Bij het plannen van een wildexcursie op de Veluwe kun je kiezen tussen zelfstandig op pad gaan of een excursie onder begeleiding van een gids.

Begeleide excursie

Een excursie met een gids biedt het voordeel van deskundige kennis. Gidsen kennen de beste plekken en tijden om dieren te spotten en kunnen interessante informatie geven over de flora en fauna van de Veluwe.

 • Deskundige kennis: Gidsen hebben vaak jarenlange ervaring en kunnen je dingen laten zien die je zelf misschien zou missen.
 • Hogere slagingskans: De kans om wilde dieren te spotten is vaak groter met een gids, omdat zij weten waar de dieren zich meestal bevinden.
 • Educatieve ervaring: Een gids kan veel interessante feiten en verhalen delen over de dieren en de natuur van de Veluwe, wat je ervaring verrijkt.
 • Veiligheid: Gidsen zorgen ervoor dat je op veilige paden blijft en dat je op een verantwoorde manier de natuur verkent.

Ontdek bijvoorbeeld de wildexcursies van Wildpraat met een ervaren boswachter.

Zelfstandig op pad

Zelfstandig de Veluwe verkennen tijdens een wildexcursie geeft je de vrijheid om je eigen route te bepalen en in je eigen tempo de natuur te ontdekken. Je kunt stoppen waar en wanneer je wilt, wat flexibiliteit en een persoonlijke ervaring biedt. Met je eigen auto vergt dit wel wat voorbereiding en kennis van de beste plekken en tijden om dieren te spotten.

Zelfstandig op pad met Van Het Pad

Bij Van Het Pad kun je een Land Rover huren om zelf op avontuur te gaan door de Veluwe. Er zijn twee volledig uitgestippelde routes beschikbaar die je zonder gids kunt volgen. Deze routes bieden je een unieke kans om de natuur en het wildlife van de Veluwe op je eigen tempo te verkennen.

 • Route van Assel naar Uddel: Deze route begint in Assel en gaat door naar Uddel, waarbij je het betoverende Sprielderbos doorkruist, beroemd om zijn ‘dansende bomen’. Het biedt een perfecte ontsnapping uit het dagelijkse leven, met prachtige landschappen en serene rust.
 • Zuid-Veluwe Tour: Route van Kip tot IJzertijd: Deze route neemt je mee door de Zuid-Veluwe, rijk aan cultureel erfgoed en geschiedenis. Langs musea en historische sites ontdek je verhalen van de prehistorie tot de IJzertijd, terwijl je geniet van de natuurlijke schoonheid van de Veluwe.

Meer weten? Ontdek hier de mooiste autoroutes door de Veluwe.

Voor meer informatie deze super leuke puzzelritten in de Veluwe, bekijk dan onze puzzelrit pagina.

“Leuk dagje rondgereden met 2 landrovers. Rondrit Assel-Uddel is een 80-90 km lang maar we zijn hier mee bezig geweest van half elf tot half vijf. Leuke zandpaden, route en stop mogelijkheden. Auto’s waren leuk om mee te rijden en in orde. Ook goede lunch mee met voldoende broodjes, drinken en fruit. Vooral de defender geeft je het Landrover gevoel, lekker basic!” – Edwin via Google

Of je nu kiest voor een zelfstandige excursie of een begeleide tour, wild spotten op de Veluwe is een onvergetelijke ervaring. Plan je bezoek zorgvuldig en geniet van de prachtige natuur en de diverse fauna die dit unieke gebied te bieden heeft.

Wild spotten op de Veluwe: tips en tricks

Praktische tips voor het spotten van dieren

Wild spotten op de Veluwe kan een onvergetelijke ervaring zijn als je goed voorbereid bent. Hier zijn enkele praktische tips om je kansen te vergroten om wilde dieren te zien:

 • Kies de juiste tijden: Wilde dieren zijn het meest actief tijdens de vroege ochtend en late avond. Plan je excursie rond zonsopgang of zonsondergang voor de beste kansen.
 • Wees stil en geduldig: Algemeen bekend, maar super belangrijk! Geluiden kunnen dieren afschrikken. Blijf zo stil mogelijk en heb geduld; het kan even duren voordat je dieren ziet.
 • Gebruik een verrekijker: Dit helpt je om dieren op afstand te observeren zonder ze te storen. Een verrekijker is een onmisbaar hulpmiddel voor elke wildspotter.

Met een camera wild bekijken en foto's schieten in de Veluwe

Benodigdheden voor een succesvolle wildexcursie

Om je wildexcursie zo aangenaam en succesvol mogelijk te maken, zijn er enkele benodigdheden die je zeker moet meenemen:

 • Verrekijker: Essentieel om dieren op afstand te kunnen spotten en observeren.
 • Geschikte kleding: Draag kleding in aardetinten die opgaan in de omgeving en bescherm je tegen het weer. Vermijd felle kleuren die dieren kunnen afschrikken.
 • Eten en drinken: Neem voldoende water en snacks mee, vooral als je van plan bent om langere tijd op pad te zijn.
 • Comfortabele schoenen: Zorg voor goede wandelschoenen, vooral als je van plan bent om stukken te voet af te leggen.
 • Kaart of GPS: Zorg dat je altijd weet waar je bent, vooral als je buiten de gebaande paden gaat.
 • Camera:  Een camera of telefoon om de mooiste herinneringen vast te leggen (vergeet je geluid niet uit te zetten 😉)

Lunch tijdens een wildsafari door de Veluwe

Door deze tips en benodigdheden in acht te nemen, vergroot je de kans op een succesvolle en plezierige wildspotervaring op de Veluwe. Ben je op zoek naar een complete kampeeruitrusting? Bekijk dan dit artikel waar je alles leest over wat er bij het huren van een Land Rover met daktent zit inbegrepen en wat je zelf moet meenemen!

En nu het belangrijkste! Respect voor de natuur…

Bij het spotten van wild op de Veluwe is het essentieel om de natuur en de dieren met respect te behandelen. Dit houdt in dat je geen dieren voert, geen afval achterlaat en de dieren in hun natuurlijke gedrag niet verstoort. Door je aan deze eenvoudige regels te houden, draag je bij aan het behoud van de prachtige flora en fauna van de Veluwe.

 • Blijf op de paden: Bescherm kwetsbare gebieden door op de aangewezen paden te blijven.
 • Wees stil: Vermijd luidruchtig gedrag om de dieren niet af te schrikken.
 • Houd afstand: Benader wilde dieren niet te dicht, maar gebruik een verrekijker om ze van een veilige afstand te observeren.
 • Wees alert: Houd je omgeving in de gaten en wees bewust van mogelijke gevaren zoals loslopende dieren of ruig terrein.

Contact opnemen met boswachter

Als je situaties ziet die niet goed zijn, zoals dieren in problemen of verstoring van de rust, is het belangrijk om contact op te nemen met boswachters. Zij kunnen je helpen met specifieke informatie en begeleiding. Boswachters adviseren graag ook hoe je je veilig en verantwoord in de natuur kunt bewegen. Voor meer informatie en om in contact te komen met lokale boswachters, bezoek de website van Staatsbosbeheer.

Conclusie

Wild kijken op de Veluwe per auto biedt een unieke en onvergetelijke ervaring. Of je nu kiest voor een zelfstandige excursie of een begeleide tour, de Veluwe biedt een rijke biodiversiteit en adembenemende landschappen die je niet wilt missen.

Zelfstandig wild spotten met een auto

Zelfstandig op pad met Van Het Pad

Huur een Land Rover en volg volledig uitgestippelde routes zonder gids, zoals de route van Assel naar Uddel en de Zuid-Veluwe Tour. Je ontvangt een duidelijk routeboek met leuke vragen en opdrachten voor onderweg. Door je avontuur in de Veluwe zorgvuldig te plannen en de natuur met respect te behandelen, kun je volop genieten van alles wat de Veluwe te bieden heeft. Boek je Land Rover vandaag nog en ervaar de magie van het wild spotten op de Veluwe!

Wil je direct een boeken? Klik dan hier!

passie voor wild wildbeleving veluwe Een autoroute door de Veluwe